Onwaarschijnlijk Waardevol

Wat jullie teweeg brengen, oproepen, eruit trekken, bijdragen en bovenal betekenen in heling en schonen is onwaarschijnlijk waardevol! Wat is het toch bijzonder dat jij/jullie op ons pad zijn, dank jullie wel!!

Monique Creemers Raad van Bestuur De Zorgcirkel

Anderhalve meter


Het team verdeeld in kleine groepjes. Maranza achter een plastic scherm. De sessies duren ruim een uur en vinden plaats op jullie locatie. Tussen bijeenkomsten zit een half uur pauze voor Maranza.

Hart op de TongVragen die aansluiten bij jullie situatie openen het gesprek met ons en met collega's onderling. Hoe blijf je werken met hart en ziel? Waar slaat de angst je nog wel eens van om het hart? Wat was hartverscheurend? Is er nog ruimte voor luchthartigheid? Hart voor de zaak. Pak van je hart. Enz.

Een lied uit het hart


Na elke vraag maakt Maranza ter plekke een lied van jullie antwoorden. Een muzikale samenvatting die teruggeeft, verschillende perspectieven verbindt en soms ook dat wat niet wordt gezegt toch zingt!

Reacties na afloop:

Mooi, grappig, een lach en een traan, wat een kunsten van Joep en Marihuela

Mooi!

Een leuk cadeau!

Heel bijzonder

Ze wisten je te raken.

Was erg speciaal

Kippevel, heel bijzonder om mee te maken

Een stukje verwerking

Het was heel treffend

Medewerkers van De Zorgcirkel

Het Hrtversterkertje

Dit intieme programma (op gepaste afstand) is ontstaan uit het samen zoeken met een leidinggevende van een zorgteam in coronatijd. (Lees haar ervaring hieronder.) Een toegankelijk programma die net even de verbinding geeft die soms zo wordt gemist, de waardering brengt die zo hard nodig is en die ruimte biedt om geleerde lessen te delen en mee te nemen naar de toekomst. Het vindt plaats op jullie eigen locatie met een vierdewand spatscherm. Aan de ene kant van het scherm het speelveld van facillitator/improvisator Marihuela Belt en pianist Joep Hullegie van Maranza en aan de andere kant, een deel van jullie team. Na een korte start van de leidinggevende (aanwezig of digitaal) delen aanwezigen, aan de hand van een paar op maat gekozen vragen, hun verhalen. Alle uitkomsten van een vraag worden samengevat in een geimproviseert lied die soms troost biedt, soms aanscherpt, soms de onderstroom nog even naar boven haalt of ons soms laat schateren. In een uur tijd kijken we terug, zijn we in het nu en we brengen geleerde lessen naar de toekomst. Met een half uurtje pauze zijn Joep en Marihuela weer klaar voor een nieuwe groep. Meerdere sessies op een dag en soms verspreid over meerdere dagen tot we iedereen die wil deelnemen hebben ontmoet. De geleerde lessen vormen uiteindelijk een blijvend kunstwerk voor aan de muur waar alle wijsheid uit de kleine groepjes weer beschikbaar en zichtbaar wordt voor allen.

Lees hieronder de ervaringen van de leidinggevende en haar team met het hartversterkertje:


En toen kwam het……… onze verhalen


Tijdens een uitbraak van het corona virus op onze afdeling, besefte ik mij dat wij als team bijzondere ervaringen opdeden. De zorg aan bewoners werd anders, het contact met elkaar werd anders, het team werd anders. We kregen hulp vanuit andere teams en alle beschermingsmiddelen werden snel geleverd. Wat altijd is gebleven is de liefdevolle zorg naar de bewoners toe, terwijl het contact met hun naasten een heel andere vorm kreeg. Dit maakte ons strijdlustig om de zorg optimaal te blijven geven, het maakte ons onvermoeibaar en het maakte ons ook onmachtig en verdrietig.

Dit alles te samen maakte ons sterk. Deze ervaringen welke wij met elkaar beleefd hebben, nemen wij mee naar de toekomst.

Dat wilde ik graag met het team markeren, ik wilde stilstaan bij wat wij hebben meegemaakt en ik wilde graag de passende waardering geven en met het team vooruitkijken.


Ik was zoekende naar een vorm hiervoor. Dit noemde ik hardop, waarop mijn collega mij tipte om te bellen naar Marihuela.

Dat werd een wekelijkse gewoonte: bellen met Marihuela, om enerzijds onze ervaringen te delen en anderzijds vorm te geven aan een programma voor het team. En toen was het zo ver. In kleine groepjes aan de ene kant van doorzichtig zeil en aan de andere kant Joep en Marihuela. Vol verwachting, met lichte spanning naar wat komen ging.

En toen kwam het……… onze verhalen, de tranen, de gedeelde herinneringen, het plezier in het hebben van een baan op deze afdeling, wat we meenemen en niet meer loslaten, de prachtige improvisatie door Joep en Marihuela in de mooie liedjes, de wederzijdse waardering hiervoor.Sylvia Mandemaker

Zorgmanager Zorgcirkel