Hartversterkertje

voor een hart onder de riem van jouw team

Maranza heeft samen met een zorgmanager van de Zorgcirkel gezocht naar een vorm waarin medewerkers uit de (ouderen) zorg, zowel gewaardeerd worden, als waarin deze uitzonderlijke tijd gemarkeerd kan worden. Is er behoefte aan een klein intermezzo? Of tijd voor reflectie en verwerken? Of is er juist behoefte om vooruit te kijken? Met Het Hartversterkertje! kan het allemaal! Ook tegelijkertijd. Op jullie eigen- of elk gewenste locatie en het kan coronaproof. Hieronder drie voorbeelden van bijeenkomsten voor medewerkers uit de zorg. Misschien ook iets voor jullie?


Wat jullie teweeg brengen, oproepen, eruit trekken, bijdragen en bovenal betekenen in heling en schonen is onwaarschijnlijk waardevol! Wat is het toch bijzonder dat jij/jullie op ons pad zijn, dank jullie wel!!
Monique Cremers Raad van Bestuur
De Zorgcirkel


1: Hart onder de riem

Waarderen

Een kadootje, een tussenstop in al het harde werken. Een blijk van waardering. In kleine groepjes, een uurtje, even uitblazen. "Hoe doe jij dat nou? Blijven werken met hart en ziel?" Improvisatieactrice/facilitator Marihuela stelt een paar prikkelende vragen. Met de (ant)woorden van de medewerkers maakt ze, samen met een pianist, ter plekke hartverwarmende liedjes.
Mooi, grappig, een lach en een traan, wat een kunsten van Marihuela en pianist Joep
Mooi!
Een leuk cadeau!
Heel bijzonder
Medewerkers van
De Zorgcirkel


Duur: 1 uur per sessie, twee sessies per dagdeel mogelijk (minimaal 2 sessie)
Aantal: 4 tot 20 medewerkers per keer.

2: Hart luchten

Reflecteren

In al het rennen even samen stilstaan. Hoe gaat het eigenlijk met ons? Laagdrempelig vertellen over de momenten waar het hart vol van is. Improvisator en facilitator Marihuela begeleidt gesprekjes, luistert samen met een pianist naar al het vertelde. Dan maken ze van jullie woorden, ter plekke, liedjes met het hart op de tong.
Markeren

Als het hart is gelucht, is er genoeg gespreksstof om nog even door te praten met collega's. Dat kan in alle ongedwongenheid als jullie samen werken aan een blijvend kunstwerk. Een markering voor aan de muur, die ons herinnert aan de indrukwekkende tijd die we samen beleven.
Ze wisten je te raken.
Was erg speciaal
Kippevel, heel bijzonder om mee te maken
Een stukje verwerking
Het was heel treffend
Medewerkers van
De Zorgcirkel

Duur: +/- drie uur
Aantal: van 4 tot 30 deelnemers

3: Hart voor de zaak

Leren

Terwijl er harder is gewerkt dan ooit, zijn er ook veel nieuwe werkwijzen ontwikkeld. Jullie moesten wel. Wat hebben jullie geleerd van deze uitzonderlijke tijd?


Marihuela nodigt, samen met een pianist, uit tot gesprek. We vatten de geleerde lessen, ter plekke, samen in geïmproviseerde liedjes.

Creëeren

Wat zijn jullie wensen voor de toekomst? Wat willen jullie nog verder uitproberen, terugdraaien, implementeren?

Aan het einde van de bijeenkomst weten medewerkers welke, toekomst gerichte, onderwerpen ze aandacht willen geven.
En wie welke klus oppakt om gewenste resultaten te creëeren.

Dat hoeft niet alleen en dat kan ook met (online) stimulerende begeleiding van Marihuela in de weken die volgen.

Na een afgesproken periode komen we weer samen om terug te kijken naar welke resultaten we behaald hebben.


Duur: startdag, terugkomsessie, online coaching
Aantal: van 4 tot 30 deelnemers per bijeenkomst.
Aantal: max 5 deelnemers per coaching sessie.

Anderhalve meter


Het team verdeeld in kleine groepjes. Maranza achter een plastic scherm. De sessies duren ruim een uur en vinden plaats op jullie locatie. Tussen bijeenkomsten zit een half uur pauze voor Maranza.

Hart op de TongVragen die aansluiten bij jullie situatie openen het gesprek met ons en met collega's onderling. Hoe blijf je werken met hart en ziel? Waar slaat de angst je nog wel eens van om het hart? Wat was hartverscheurend? Is er nog ruimte voor luchthartigheid? Hart voor de zaak. Pak van je hart. Enz.

Een lied uit het hart


Na elke vraag maakt Maranza ter plekke een lied van jullie antwoorden. Een muzikale samenvatting die teruggeeft, verschillende perspectieven verbindt en soms ook dat wat niet wordt gezegt toch zingt!

Reacties na afloop:

Mooi, grappig, een lach en een traan, wat een kunsten van Joep en Marihuela

Mooi!

Een leuk cadeau!

Heel bijzonder

Ze wisten je te raken.

Was erg speciaal

Kippevel, heel bijzonder om mee te maken

Een stukje verwerking

Het was heel treffend

Medewerkers van De Zorgcirkel

Het Hrtversterkertje

Dit intieme programma (op gepaste afstand) is ontstaan uit het samen zoeken met een leidinggevende van een zorgteam in coronatijd. (Lees haar ervaring hieronder.) Een toegankelijk programma die net even de verbinding geeft die soms zo wordt gemist, de waardering brengt die zo hard nodig is en die ruimte biedt om geleerde lessen te delen en mee te nemen naar de toekomst. Het vindt plaats op jullie eigen locatie met een vierdewand spatscherm. Aan de ene kant van het scherm het speelveld van facillitator/improvisator Marihuela Belt en pianist Joep Hullegie van Maranza en aan de andere kant, een deel van jullie team. Na een korte start van de leidinggevende (aanwezig of digitaal) delen aanwezigen, aan de hand van een paar op maat gekozen vragen, hun verhalen. Alle uitkomsten van een vraag worden samengevat in een geimproviseert lied die soms troost biedt, soms aanscherpt, soms de onderstroom nog even naar boven haalt of ons soms laat schateren. In een uur tijd kijken we terug, zijn we in het nu en we brengen geleerde lessen naar de toekomst. Met een half uurtje pauze zijn Joep en Marihuela weer klaar voor een nieuwe groep. Meerdere sessies op een dag en soms verspreid over meerdere dagen tot we iedereen die wil deelnemen hebben ontmoet. De geleerde lessen vormen uiteindelijk een blijvend kunstwerk voor aan de muur waar alle wijsheid uit de kleine groepjes weer beschikbaar en zichtbaar wordt voor allen.

Lees hieronder de ervaringen van de leidinggevende en haar team met het hartversterkertje:


En toen kwam het……… onze verhalen


Tijdens een uitbraak van het corona virus op onze afdeling, besefte ik mij dat wij als team bijzondere ervaringen opdeden. De zorg aan bewoners werd anders, het contact met elkaar werd anders, het team werd anders. We kregen hulp vanuit andere teams en alle beschermingsmiddelen werden snel geleverd. Wat altijd is gebleven is de liefdevolle zorg naar de bewoners toe, terwijl het contact met hun naasten een heel andere vorm kreeg. Dit maakte ons strijdlustig om de zorg optimaal te blijven geven, het maakte ons onvermoeibaar en het maakte ons ook onmachtig en verdrietig.

Dit alles te samen maakte ons sterk. Deze ervaringen welke wij met elkaar beleefd hebben, nemen wij mee naar de toekomst.

Dat wilde ik graag met het team markeren, ik wilde stilstaan bij wat wij hebben meegemaakt en ik wilde graag de passende waardering geven en met het team vooruitkijken.


Ik was zoekende naar een vorm hiervoor. Dit noemde ik hardop, waarop mijn collega mij tipte om te bellen naar Marihuela.

Dat werd een wekelijkse gewoonte: bellen met Marihuela, om enerzijds onze ervaringen te delen en anderzijds vorm te geven aan een programma voor het team. En toen was het zo ver. In kleine groepjes aan de ene kant van doorzichtig zeil en aan de andere kant Joep en Marihuela. Vol verwachting, met lichte spanning naar wat komen ging.

En toen kwam het……… onze verhalen, de tranen, de gedeelde herinneringen, het plezier in het hebben van een baan op deze afdeling, wat we meenemen en niet meer loslaten, de prachtige improvisatie door Joep en Marihuela in de mooie liedjes, de wederzijdse waardering hiervoor.Sylvia Mandemaker

Zorgmanager Zorgcirkel