Vuurcirkels

Door de bomen het bos weer zienTerug naar de essentie

In 2018 zijn we begonnen met Fikkie Stoken onder de vlag van Holding Space EU. We leerden daar dat voordat je met elkaar in gespek, dialoog of debat gaat het zin heeft om je, werkelijk te verbinden met jouw eigen perspectief en de invalshoeken van anderen te incasseren, zonder dat je daarop nog hoeft te reageren. De waarheid van allen naast elkaar te leggen zonder een directe oplossing of resultaat te verwachten. Deelnemers van Fikkie Stoken, namen ons mee naar hun organisaties en Vuurcirkel in Company was geboren. De veiligheidsregio nam de tijd om te luisteren naar een jonge vrouw die het label: 'verward mens' draagt (zie hun ervaring hieronder). Een verzekeringsorganisatie stond stil bij de wisseling in leiderschap. Anderen nemen de tijd om een thema te onderzoeken zoals bijvoorbeeld vitaliteit of integraal samenwerken. Maar ook samen op verhaal komen de tijd nemen om te delen hoe het eigenlijk met ons gaat is al buitengewoon waardevol.


We zitten rond een echt vuurtje. Buiten of bij een houtkachel. Bij jou in de buurt, of op onze Fikkie Stoken plek Moon's Farm.

Als het niet anders kan, of anders gewenst dan is er ook het Virtuele Fikkie!


Vuurcirkels

Soep, een echt vuurtje en een verteller uit jouw eigen werkomgeving. Dit was de ervaring van een team die op deze wijze stilstond bij het afscheid nemen en welkom heten van hun onderzoeksleider.

Verteller Maarten:

Vertellen wat je echt kwijt wil zonder onderbroken te worden, vragen te krijgen of beoordeeld te worden. Dit zijn belangrijke randvoorwaarden om jezelf bloot te geven en echt een verhaal te vertellen in plaats van een Powerpointpresentatie met leuke grafiekjes over de resultaten van Q4 te presenteren. Dit heb ik een paar maanden geleden op een prachtige locatie onder begeleiding van Marihuela mogen ervaren. We hebben met ons team stilgestaan bij het aanstaande vertrek van een collega en mijn functiewijziging binnen het team. Het “Fikkie” stoken en het vertellen van mijn verhaal heeft ervoor gezorgd dat ik me gehoord en begrepen voelde. Een hele goede manier om als team te groeien!

Maarten
Onderzoeksleider


Virtueel Fikkie


Lees de ervaring van verteller Sanne:

In een tijd waarin je minder in verbinding bent met collega’s is een Virtueel Fikkie een warm welkom! Marihuela weet de juiste sfeer te creëren, waardoor je je persoonlijke verhaal, dat vertelt moet worden, ook kan vertellen. De virtuele connectie die vervolgens ontstond was zeldzaam en letterlijk voelbaar. Een waardevolle bijeenkomst die ons allen op een positieve manier heeft geraakt; het heeft ons veel goeds gebracht voor ons teamgevoel- en samenwerking.

Sanne

Wist je dat we ook Vitale Virtuele Fikkies doen?
Vier keer een Virtueel Fikkie en elke sessie gaat in op 1 van de 4 onderdelen van vitaliteit:
Mentale Vitaliteit
Fysieke Vitaliteit
Emotionele Vitaliteit
Spirituele Vitaliteit

De spelregels van Fikkie Stoken

Verhaal

In een wereld van effectieve sprekers en presentaties is er niet altijd ruimte om te vertellen, wat er vertelt wil worden. Wat is het ,onderliggende, verhaal wat vertelt wil worden? En waar willen we bij stilstaan als we nog middenin het verhaal zitten? In een diepgaande voorbereiding onderzoekt de verteller op menselijke wijze het professionele thema wat we later, met elkaar, gaan onderzoeken.


Vertellen

Als we ongestoord en ongemakkelijk lang, kunnen vertellen, dan kunnen we wel eens verrast worden door ons hart op de tong. Als je, in de voorbereiding, stil hebt gestaan bij het verhaal dat vertelt wil worden, durf je dan ook diezelfde voorbereiding weer los te laten als je gaat vertellen. Kun je het verhaal vertellen dat op dit moment vertelt wil worden? Waar het stil mag vallen, de verhaal structuur ineens haar eigen ordening vindt en jij jezelf iets hoort zeggen wat meer waar is dan je wist? Wat gebeurd er als het geen 'goed' verhaal hoeft te zijn?

Luisteren

Luisteren bij Fikkie is een perspectief van een ander incasseren, voordat je hoeft te reageren. In de tussentijd word je je bewust wat dit perspectief met jou doet, voordat je er iets van hoeft te vinden. In veel gesprekken, debatten en zelfs dialogen is er niet de tijd om voorbij je eerste reactie te komen. Je komt dan vaak niet verder dan op elkaar reageren versus werkelijk van elkaars perspectief leren. Soms kom je niet eens toe aan jouw eigen diepgevoelde waarheid en moet je met geleende woorden spreken.


Wijsheid

De verteller is niet de expert. Staat niet op een podium. En heeft niet de zeven stappen tot succes voor ons allen te delen. De verteller is een perspectief die permissie brengt voor ons eigen perspectief. Dus na een kleine pauze draaien de rollen om. Verteller wordt luisteraar en luisteraars worden verteller. We horen alle stemmen. Als verschillende waarheden naast elkaar kunnen bestaan, kun je toegang tot collectieve wijsheid krijgen. Ook hier gaan we niet op elkaar reageren. De resultaten van een Fikkie zijn vaak onzichtbaar. Dat klinkt "Zweverig". En dat is het ook. Net zoals vertrouwen, verbinding, begrip, inspiratie en veiligheid soms ongrijpbaar, tussen ons in zweven.

Zo heeft de Veiligheidsregio Fikkie in Company ervaren


Samen het ondragelijke, dragelijk maken; door en voor de crisisorganisatie van de Veiligheidsregio NHN

  • Published on December 30, 2019

Dr. Carla Broers

Expert in opleiden, zorg en veiligheid.

Afgelopen december kwam de crisisorganisatie van de veiligheidsregio NHN bijeen in Wieringerwerf op de Snippenwei: een locatie midden in het bos met een kleine knusse loods en een grote vuurplaats. Het doel was een eindejaarbijeenkomst waarbij we stil konden staan, terug en vooruit konden kijken, naar wat ons en onze inwoners van Nood-Holland Noord bezig houdt. We hebben met onze crisisfunctionarissen al eerder geluisterd naar verhalen van inwoners uit onze regio of daarbuiten; dat zijn immers de mensen voor wie wij ons werk doen. Eind 2018 vertelde Jan-Willem Algra, van de firma Karsten tenten, het verhaal over de brand die zijn bedrijf trof. In februari 2019 nam Ferry Zandvliet ons mee in zijn wereld nadat hij slachtoffer werd van de aanslag in discotheek de Bataclan in Parijs.


We durfde het aan om nóg een laag dieper te gaan en onszelf uit te dagen niet alleen te komen luisteren als algemeen commandant, officier van dienst of sectie hoofd, maar juist als mens, als partner, als buurvrouw of wijkbewoner. In december, in de kou, in een verlaten bos, rond de warmte van een vuur. Verhalen vertellen en luisteren zoals dit al generaties en eeuwen lang in allerlei culturen gebeurt. Ondersteuning kregen we van Marcella Bos, Joke van IJzeren en Heidi Los. Zij faciliteerden ons vuur en de veilige omgeving daaromheen; om vrijuit te kunnen vertellen, vrijuit te kunnen luisteren, vrijuit te kunnen denken en voelen.


Het verhaal kwam dit keer van Karlijn Roex een jonge vrouw die het label “verward persoon” draagt. Karlijn schreef er het boek "In verwarde staat" over en promoveerde op dit onderwerp.


"Karlijn nam ons mee in de weerbarstige praktijk van alle dag waarin zij nieuwe wegen vindt, obstakels en tegenkrachten het hoofd biedt, uit het veld geslagen raakt en zichzelf steeds weer opnieuw uitvindt. Ze legt bloot wat niet klopt en ontvouwt wat wel werkt. Vanuit haar leefwereld met haar netwerken en de energieën die ze dagelijks ervaart."*


Gedurende het verhaal van Karlijn merkten we wat haar verhaal met ons deed, wat ons raakte en wat niet. Wanneer we het koud kregen en wanneer haar en onze eigen woorden ons verwarmde. Het werd een bijzondere avond waarin we samen het ondragelijke dragelijk maakte. De reflecties achteraf lieten zien dat we in staat zijn echt te luisteren naar onze medemens, naar elkaar en daarmee ook naar onszelf. Dit koesteren we en nemen dit mee in 2020.


*Met dank aan Holdingspace.eu